onsdag 4 september 2013

Bakpulver vs jäst och hastbullar

Idag gjorde vi hastbullar! 
Vi satte ugnen på 225° efter det satte vi ut 8 st pappersfromar på en plåt.
Blandade:
3dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulvar
i en plastbunke.

Sedan tog vi 50g margarin och finger delade vi de i mjölblandning till en grynig massa.

Sen så blandade vi 1 ägg och 1 dl mjölk i en annan plastbunke. När de var färdigt blandat la vi i mjölk-ägg blandningen med mjölblandningen.

Sen gräddade vi hastbullarna i ugnen i ca 10 min.



Jäst och bakpulver

De finns två huvudgrupper av jäsmedel; jäst och bakpulver.

Jäst är en svamp som äter socker från degen. Då bildas koldioxid som utvidgar de luft demluftbubblor som redan finns i degen, dvs degen jäser. Samtidigt som detta sker så utvecklas de lukter och smaker vi förknippar med nybakat bröd. Om inte socker finns i degen så tar de längre tid innan jäsningen kommer igång. Jäst finns att köpa både som torrjäst och färsk jäst. Torrjäst behöver vatten för att jästsvampen ska vakna till liv och börja jäsa. Färsk jäst bör förvaras i kyla och hålla sig där någon månad innan jästsvampen möglar

Bakpulver framställs kemiskt och det är en kombination av en eller flera syror och en bas. Basen är oftast bikarbonat. När ett bakpulver kommer i kontakt med vätska från smeten och värme från ugnen så reagerar syran med basen och koldioxid bildas, dvs smeten blir luftig. Det finns syror som reagerar snabbt i ugnen och syror som reagerar långsamt. I ett dubbelverkande bakpulver används en kombination av en snabb och en långsam syra. Detta ger en maximal volym på bakverket eftersom jäsprocessen pågår under hela gräddningstiden. 

Skillnaden: Bakpulver behöver inte jäsa som jästen behöver. Jästen behöver man blanda ut med någon slags vätska, medans bakpulvret ska helst blandas med mjölet så de inte blir klumpar. Jästen kan dö pågrund av att de är för varmt. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar